LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski a avut marți ample negocieri cu Macron pentru consolidarea apărării Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski a avut marți ample negocieri cu Macron pentru consolidarea apărării Ucrainei

Este a 336-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski a anunțat că a avut marți o discuție telefonică cu omologul său francez dîn urma căreia a obținut întăriri pentru apărarea antiaeriană.

FOTO EPA EFE

UPDATE 05:50 Voluntari britanici, uciși în Ucraina în timp ce ajutau la o evacuare umanitară

Doi voluntari, Chris Parry şi Andrew Bagshaw, au fost uciși chiar în timpul unei misiuni de evacuare militară, în estul Ucrainei, a declarat familia lui Chris Parry.

"Cu mare tristeţe trebuie să anunţăm că iubitul nostru Chrissy a fost ucis împreună cu colegul său Andrew Bagshaw în timp ce încercau să efectueze o evacuare umanitară din Soledar, în estul Ucrainei", se arată în declaraţia familiei Parry, potrivit news.ro .

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare din Marea Britanie a cerut confidenţialitate pentru familie. Familiile celor doi britanici uciși în orașul Soldar au declarat că aceștia au plecat în Ucraina pentru a face voluntariat.

Pe data de 9 ianuarie, poliția ucraineană a afirmat că îi caută pe cei doi precizând că aceștia au pornit din Kramatorsk spre Soledar, zone aflate în mijlocul unor lupte intense în aceas perioadă, timp în care contactul cu Bagshaw și Perry a fost pierdut.

UPDATE 05:00 Nu au fost găsite echipamente militare în centralele nucleare ucrainene, potrivit AIEA

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a inspectat centralele nucleare ucrainene. Șeful organismului de supraveghere militară al ONU, Rafael Grossi a declarat că nu au fost găsite echipamente în centralele nucleare.

"În această dimineaţă, am instruit echipele mele să abordeze o revizuire cuprinzătoare a instalaţiilor în colaborare şi în cooperare cu conducerea ucraineană a acestor instalaţii pentru a verifica dacă există, de fapt, vreun echipament militar depozitat, staţionat sau mutat acolo. Şi, bineînţeles, rezultatele acestor inspecţii au fost negative", a declarat Grossi.

Astfel, acesta demontează acuzațiile conducerii de la Kremlin care a tot spus că au loc lucruri ilegale și periculoase în centralele ucrainene.

"Este a doua oară când, într-un mod calm, un mod tehnic, AIEA a reuşit să demonteze acuzaţiile privind lucruri ilegale şi foarte periculoase care au loc în aceste instalaţii", a adăugat Grossi.

UPDATE 02:00 Zelenski a avut marți ample negocieri cu Macron pentru consolidarea apărării Ucrainei

Zelenski a anunțat că a avut marți o discuție telefonică cu omologul său francez dîn urma căreia a obținut întăriri pentru apărarea antiaeriană. El a mai afirmat și că Emmanuel Macron are inițiative pe plan diplomatic, în timp ce conducerea de la Kiev are mare nevoie de arme mai puternice pentru a lovi liniile inamice.

„Astăzi am continuat maratonul nostru diplomatic şi avem noi rezultate concrete pentru apărarea noastră, care sunt foarte importante. Astăzi am avut negocieri ample cu preşedintele Franţei, Macron.

Am discutat multe subiecte. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru disponibilitatea de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei şi de a extinde cooperarea noastră în domeniul blindat.

Acest element blindat devine din ce în ce mai important pentru situaţia de pe front. La fel este şi elementul de artilerie. Le mulţumesc personal Franţei şi lui Emmanuel pentru deciziile atât de necesare de a consolida artileria ucraineană”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Germania trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 şi acceptă reexportul acestora din alte ţări

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 şi să permită altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate produse în Germania, anunţă marţi revista Der Spiegel, preluată de Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a refuzat să comenteze informaţia, iar ministerul apărării nu a fost disponibil imediat pentru confirmare, relatează Agerpres.

Decizia se referă la minimum o companie de tancuri Leopard 2 A6 din stocurile armatei germane, afirmă publicaţia citată, adăugând că şi alte ţări aliate, de exemplu cele scandinave, intenţionează să procedeze similar cu Germania.

Pe termen lung, s-ar putea readuce în stare de funcţionare şi alte tancuri, mai arată revista.

"Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii", îndeamnă Zelenski, legat de tancurile occidentale

"Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii", a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema posibilelor livrări de tancuri grele occidentale Ucrainei, într-un moment în care Berlinul şi Washingtonul ar putea face pasul miercuri, potrivit mai multor media, scrie AFP.

"Aliaţii au numărul de tancuri" necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că "nevoile sunt mai importante" de "cinci, zece sau cincisprezece tancuri".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”